Artikel in de Westkrant

Kaarsjes branden op Mercatorplein

Van 22 december tot en met 1 januari staat er op het Mercatorplein een grote glazen kas waar je een kaarsje kunt branden voor iemand die je mist. Het is een plek voor rouw, juist in de gezellige dagen van december.

Door Patricia Jacob

Foto: Patricia Jacob

Voor mensen die rouwen is december met al z’n gezelligheid misschien wel de moeilijkste maand. Waar moeten zij met hun verdriet en herinneringen naar toe? In onze samenleving is een plek voor rouw nu eenmaal niet vanzelfsprekend…

Lintje kerstboom
Rikko Voorberg, theoloog en bedenker van artistieke en activistische concepten, besloot in actie te komen. Samen met Anita Groenink van de culturele verzamelplek Midwestrealiseerde hij een ruimte voor rouw op het Mercatorplein. Bezoekers kunnen hier een kaarsje branden, een lintje in de kerstboom hangen of aan een van de vrijwilligers vertellen wat voor geweldig mens je moet missen.

Plek van verbinding
“Het begon met een simpele vraag van een jonge vrouw uit Amsterdam-West”, zegt Rikko. “Zij vertelde dat er zo weinig plek was voor rouw, zo weinig taal ook en gelegenheid. Vorig jaar is ze moeder geworden, maar haar kindje heeft slechts twee dagen geleefd. Ze wil graag over haar dochtertje vertellen, maar waar is de plek? Die gaan we maken. Niet alleen voor haar, maar voor zovelen die rouwen deze dagen. Een plek van lichtjes, verbinding en ruimte voor de pijn.”

Verdwaalde ziel
De installatie werd met open armen door de buurt ontvangen. “Deze tijd van het jaar noemen we de donkere dagen van het jaar”, zegt Anita, die ook voorzitter is van de winkeliersvereniging rondom het plein, “helemaal nu horeca en winkels door covid vroeg sluiten. We zien nu vooral gesloten rolluiken en af en toe een verdwaalde ziel in de winkelstraat. Terwijl we juist nu elkaar moeten opzoeken. Door samen stil te staan bij rouw, verdriet en waar je juist dankbaar voor bent, kunnen we écht verbinding maken.”

Hashtag #ikrouwook
De installatie wordt mede mogelijk gemaakt door Stadsdeel West, De Oranje Loper en met een bijdrage van de ondernemers uit de Baarsjes. De kas is van 22 december tot en met 1 januari open van 12.00 tot 21.00 uur. Op Oudejaarsavond tot 1.00 uur. Er zijn verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er op 22 december om 17.00 uur een gelivestreamd optreden door violist Bert Vos en accordeonist Erica Roozendaal (The Klezmer Society). Door de coronamaatregelen zijn grote groepen niet toegestaan. Dus kom alleen of maximaal met z’n tweeën en draag een mondkapje. Online kunnen mensen hun rouw delen met de hashtag #ikrouwook.

Bron: https://www.dewestkrant.nl/kaarsjes-branden-op-mercatorplein/?fbclid=IwAR3BpJK_bLYCRas1aqyb_DdFDtAxXpDEOt2HyvtTQNJ1c4gsi3cC_elouek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *