Contact

Voor meer informatie, contact met initiatiefnemers en voor pers die aanwezig wil zijn bij programmaonderdelen: neem contact op met Daan Hofman (info[at]ikrouwook.nl of nul-zes-28880744). 

Rouwen & Vieren is een project van Stichting PopUpWerk, artistiek leider Rikko Voorberg

Meehelpen

Elk jaar zijn er weer fantastische vrijwilligers die gastvrouw of gastheer zijn op de dagen dat de kas open is. Wil je ook meedoen? Het is een bijzondere manier om ruimte te maken voor rouw en deel te zijn van dit bijzondere project. KLIK HIER voor meer info over de dagdelen en opgave.

OVER DIT PROJECT

Ruimte voor rouw in de donkerste dagen van december. Eenvoudig een kaarsje branden middenop een centraal plein in de stad, binnenin een prachtig ingerichte glazen kas. Zo eenvoudig en zo nodig. Iedereen kent verdriet, over geliefden, een baan, de toestand van de wereld. Rouwen & Vieren maakt ruimte; voor rouw én voor de dankbaarheid die vaak tegelijkertijd opborrelt. Want rouw is een vorm van gestolde liefde.

Er is niet vanzelfsprekend plek voor rouw in onze samenleving. December met al z’n gezelligheid is misschien wel de moeilijkste maand. Theoloog en bedenker van artistieke en activistische concepten, Rikko Voorberg, realiseerde in samenwerking met Anita Groenink van de culturele verzamelplek Midwest in Amsterdam in 2021 een plek voor rouw op het Mercatorplein. Daar kunnen bezoekers een kaarsje branden, een gedenkteken maken en een lint beschrijven met iets waar ze dankbaar voor zijn. 

‘Het begon met een simpele vraag van een jonge vrouw uit Amsterdam West’, zegt Rikko. ‘Zij vertelde dat er zo weinig plek was voor rouw, zo weinig taal ook en gelegenheid. Ze is moeder geworden vorig jaar maar haar kindje heeft slechts twee dagen geleefd. Ze wil graag over haar dochtertje vertellen, maar waar is de plek? Die gaan we maken. Niet alleen voor haar, maar voor zovelen die rouwen deze dagen. Een plek van lichtjes, verbinding en ruimte voor de pijn.’

De installatie werd door de buurt met open armen ontvangen. ‘Deze tijd van het jaar noemen we de donkere dagen van het jaar’ aldus Anita, die ook voorzitter is van de winkeliersvereniging rondom het plein, ‘helemaal nu horeca en winkels door Covid-19 vroeg sluiten. We zien nu vooral gesloten rolluiken en af en toe een verdwaalde ziel in de winkelstraat. Terwijl we juist nu elkaar moeten opzoeken. Door samen stil te staan bij rouw, verdriet en waar je juist dankbaar voor bent, kunnen we écht verbinding maken.’

De installatie wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Amsterdam750m Stadsdeel West, Midwest Amsterdam, BIZ Jan Eef en de ondernemers uit de Baarsjes. Ook de komende jaren zal – op veler verzoek – de kas aanwezig zijn in de laatste weken van december. Op het Mercatorplein in Amsterdam West én in meerdere steden in het land.

www.ikrouwook.nl