Aankondiging op website gemeente Amsterdam

Kas op Mercatorplein om te rouwen en te vieren

Op het Mercatorplein staat rond de feestdagen een grote glazen kas waar kaarsjes worden gebrand, namen worden geschreven en verhalen worden gedeeld. Het is een plek om onze geliefden te herdenken. Ook het opgeknapte bankje ter nagedachtenis aan juwelier Fred Hund staat nu op het plein, klaar voor bijzondere ontmoetingen.

Initiatiefnemers van de glazen kas zijn theoloog Rikko Voorberg en Anita Groenink van de culturele verzamelplek Midwest. “Het begon met een vraag van een jonge vrouw uit Amsterdam West”, zegt Rikko. “Zij vertelde dat er in Amsterdam zo weinig plek is voor rouw. Vorig jaar overleed haar kindje en ze mistte een plek waar ze over haar dochter kon vertellen.” Daarom bedachten Rikko en Anita de glazen kas op het Mercatorplein. “Juist nu, tijdens de feestdagen, komt het gemis van dierbaren soms nog harder aan. Nu is er een plek waar mensen een kaarsje kunnen branden, een gedenkteken kunnen maken en op een lint kunnen schrijven waar ze dankbaar voor zijn.”

Open armen

De installatie werd met open armen door de buurt ontvangen. “Helemaal nu horeca en winkels door covid-19 dicht zijn of vroeg sluiten”, vertelt Anita, die ook voorzitter is van de winkeliersvereniging rondom het plein. “We zien nu vooral gesloten rolluiken en stilte op straat, terwijl we elkaar nu zo graag willen opzoeken. En ook op 1,5 meter afstand kun je samen stil staan bij rouw, of juist uitspreken waar je dankbaar voor bent. Op deze manier kunnen we écht verbinding maken.” De opening van de kas is op 22 december vanaf 17.00 te volgen via een livestream en dagelijks te bezoeken van 12.00 tot 21.00 uur. Door covid-19 en de huidige lockdown mag er steeds één persoon naar binnen. De glazen kas blijft staan tot en met 1 januari 2022. Online kunnen mensen hun rouw delen met de hashtag #ikrouwook of een bezoek brengen aan Ikrouwook.nl. De glazen kas is mede mogelijk gemaakt door stadsdeel West, programma Oranje Loper en een bijdrage van de ondernemers uit de Baarsjes.

Bron: https://www.amsterdam.nl/projecten/oranjeloper/nieuws-oranje-loper/plek-herdenken-mercatorplein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *